Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Χανιά : Επίσκεψη μελών της παράταξης «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ» στον Αστρικα Κισάμου στην εταιρεία ΒΙΟΛΕΑ

Αντιπροσωπεία  μελών της περιφερειακής παράταξης πολιτών ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ Περιβάλλον-Ανθρωπος με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χανίων Γιώργο.Βλοντάκη επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΒΙΟΛΕΑ στον Αστρικα Κισάμου  και ξεναγήθηκε σ αυτές από τον εμψυχωτή αυτής της οικογενειακής επιχείρησης Γιώργο Δημητριάδη.

Οι εγκαταστάσεις – εξαιρετικά καλαίσθητες-  περιλαμβάνουν σύγχρονο  πιεστικό ελαιοτριβείο με μυλόπετρες,  αποθήκες λαδιού και μικρό συσκευαστήριο-εμφιαλωτήριο. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την έκθλιψη ελαιοκάρπου από βιολογικη καλλιέργεια. Συνολικά 9 παραγωγοί συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην κοινή μεταποίηση και εμπορία του λαδιού, που αποστέλεται συσκευασμένο σε σημεία λιανικής πώλησης και σε ιδιώτες  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Η επιχείρηση εχει πάρει πλήθος πιστοποιήσεις ποιότητας και το λάδι έχει διακριθεί διεθνώς.
Είναι χαρακτηριστικό πως το κτίριο έχει κατασκευαστεί εξ αρχής για να είναι επισκέψιμο σε ομάδες μαθητών, τουριστών, ενδιαφερομένων παραγωγών κ.α. Υπάρχει χώρος για βιντεοπροβολές και εκθέσεις ζωγραφικής, κεραμικής κ.λ.π.!

Στη συζήτηση που έγινε τονίστηκε από τον κ. Δημητριάδη η ανάγκη να δημιουργηθούν σχήματα παραγωγών που να ασχοληθούν συστηματικά και επίμονα  με την προώθηση του ελαιολάδου, δεδομένου ότι στην Ελλαδα παράγεται πολύ καλής ποιότητας λάδι που όμως δεν βρίσκει τη θέση που του αξίζει στις αγορές.

Ως ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ  Περιβάλλον – Ανθρωπος θεωρούμε πως η ιδιαίτερα αξιόλογη

δραστηριότητα της εταιρείας ΒΙΟΛΕΑ αποτελεί παράδειγμα  για το πώς θα μπορούσε  να γίνει ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα στην Κρήτη  με τον συνδυασμό  της παραγωγής αγροτικών προϊόντων ψηλής ποιότητας,   ανάδειξης στοιχείων  πολιτισμού και   ανάπτυξης φυσιολατρικού-οικολογικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη