Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας επισκέφθηκε την Σούδα

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας συνοδευόμενος από τις συνυποψήφιες του στο συνδυασμό του Δήμου Ενεργών Πολιτών κ.κ. Λιάνα Σαρχάνη και Μέλπω Σκουλά, επισκέφτηκε σήμερα 22-9-10 τον Δήμο Σούδας. 

Η δίωρη πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Περάκη και τους συνεργάτες του πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, όπου, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι στρατηγικές επιλογές για την ανάπτυξη του λιμανιού της Σούδας, η περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου που βρίσκεται διάσπαρτος στα όρια του δήμου Σούδας όπως επίσης και θέματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού καθώς και θέματα οικολογικής διαχείρισης.
Ειδικότερα συζητήθηκαν οι δυνατότητες αλλά και τα. έργα που απαιτούνται (μερικά έχουν ήδη δρομολογηθεί) στο λιμάνι για υποδοχή κρουαζιερόπλοιων και η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, εφόσον γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τροφοδοτούνται τα πλοία από την Χανιώτικη αγορά με τα τοπικό προϊόντα, πράγμα που ισχύει και για τα στρατιωτικά πλοία. Έγινε αναφορά και στην επέκταση της μαρίνας για τα σκάφη αναψυχής.

Ο κ. Περάκης τόνισε την αντίθεσή του για της εγκατάσταση δεξαμενών υγρών καυσίμων στο Πλατάνι, άποψη με την οποία είναι και ο Δήμος Ενεργών Πολιτών συντεταγμένος. Με αφορμή το γεγονός αυτό τονίστηκε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για χωροταξικό σχεδιασμό, όχι μόνο για την περιοχή της Σούδας αλλά για ολόκληρη την Κρήτη, όπου μεταξύ άλλων θα πρέπει να καταγραφούν όλοι οι ελεύθεροι χώροι και να προσδιορισθεί η χρήση τους.

Εκτενώς συζητήθηκε το πρόγραμμα της WWF για την αποκατάσταση των εκβολών του ποταμού Μορώνη, έργο που πρόσφατα βρήκε χρηματοδότηση και εκτιμάται ότι θα αλλάξει εντελώς της φυσιογνωμία της περιοχής. Συζητήθηκε επίσης το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο και θα ολοκληρωθεί με τη συγκέντρωση όλων των νερών στον Μορώνη, γεγονός που απαιτεί την διαπλάτυνση και ανύψωση τοιχίων στις όχθες του ποταμού. Ως Δήμος Ενεργών Πολιτών εκφράσαμε την ανησυχία μας για την τύχη της πανίδας του ποταμού, και την προσοχή που απαιτείται, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου αυτού. Για την αποφυγή περισσότερων πλημμυρικών φαινομένων σχεδιάζονται μικρά έργα ορεινής υδρονομίας. Τέτοια έργα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τάσος Βάμβουκας θα πρέπει να γίνουν σε όλες τις ορεινές περιοχές του νέου δήμου Χανίων.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα πολιτισμικά μνημεία της περιοχής, με τα τρία συνεχόμενα φρούρια από τη νησίδα της Σούδας ως την Αρχαία Απτέρα, με το υδραγωγείο, και το αρχαίο θέατρο 2000 θέσεων, το οποίο αυτή την περίοδο ανασκάπτεται, αλλά θα μπορούσε να ανακατασκευασθεί και να χρησιμοποιηθεί. Τέλος οι κ.κ. Περάκης και Βάμβουκας συμφώνησαν ότι ο χώρος των πρώην φυλακών Ιτζεδίν θα μπορούσε να καθαριστεί, να αναμορφωθεί και να χρησιμοποιηθεί για περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο μέλλον. Όμως είναι σκόπιμο άμεσα να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου αυτού με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη